CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, November 14, 2008

Nasi Minyak

Ingredients :

450g beras Basmati
60g minyak sapi
6 biji bawang kecil dihiris
2 biji bawang putih dihiris
1.25cm halia dihiris
2.5cm kayu manis
3 biji cloves
3 biji cardomom seed
1 bunga cengkih
680ml (agak-agak airnya) air
3 pandan leaves, disimpul
3 sudu besar evaporated milk
1 sudu kecil garam
90g raisins
bawang goreng

Method :

Cuci beras dan biarkan beras kembang selama 15-20min.
Tapiskan dan masukkan dalam rice cooker.
Sementara itu, panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang kecil, bawang putih, halia dan remaining spices sampai wangi.
Masukkan air, daun pandan, evaporated milk dan garam. Gaul dan hingga mendidih.
Masukkan ke dalam periuk nasi dan biarkan masak.
Setelah masak, taburkan raisins dan bawang goreng.

**Ada orang suka add colouring, I don't. So kalau nak add ajelah...**


Selamat Mencuba..........

0 comments: